30 dec. 2013

Vår nyårsmiddag!

Hej hej!


Idag blir det till att handla lite mat till nyårsmiddagen.



Vi ska äta:

Förrätt: Gratinerad hummer och räkor (flickorna älskar räkor)
Huvudrätt: Beef wellington al la Gordon Ramsay:) Första gångn vi testar detta!

Sist men inte minst:

Efterrätten!!!

Chokladsufflé med färska hallon (repris från middagen innan julafton)

Recept:

ca 6 personer eller 4 st större portioner

* smör
*strösocker
*1 dl vispgrädde
*100g mörk choklad
*0,5 krm salt
*3 ägg

Sätt på ugnen på 175 grader.

Smörj formarna med smör och strö socker i dem. Ställ dem sen i frysen.

Häll grädden i en kastrull och låt den koka upp. Dra sen bort den från värmen och lägg i chokladen. Rör om tills du fått en krämig chokladsmet. Rör ner saltet.
Dela äggen och häll i ägg-gulorna ett i taget i smeten.

Äggvitorna häller du i en annan skål, och vispar upp dem till ett tjockt skum, tillsätt därefter strösockret och rör om försiktigt med elvispen sen ökar du på hastigheten tills skummet blir fastare och när det går att vända upp och ner på skålen med skummet är det momentet klart.
Blanda sen i marängsmeten i chokladsmeten försiktigt! Du vill inte slå ur all luft:)

Fördela smeten i formarna upp till kanten.

Grädda i ugnen i 175 grader i 10-12 minuter. De ska vara gräddade på ytan och ringa inuti.
Mot slutet höjer sig suffléerna lite grann i ugnen, och DÅ! är de klara:)

Sikta över florsocker och servera direkt med färska bär och lite grädde.

Så gott!!!


Åh vad jag längtar!!! Det ska bli riktigt spännande att tillaga oxfilén med den där inbakade varianten. Läste på ett recept, att det var lättast att titta på ett youtube-klipp hur Gordon gör. Haha det kommer vi säkert behöva. 
Precis som förra året valde vi att bara vara hemma själva med barnen. Vi hade riktigt mysigt då, och kommer ha det igen.

Precis som sin mamma, älskar flickorna att duka fint och klä upp sig extra fina en dag som nyårsafton (eller vilken annan dag som helst, som är värd att göra det lilla extra för:) Det är kul att klä upp sig och fixa fint när man ska äta!)

Jag hoppas på en lugn och behaglig middag, där jag och Johan får tid att prata och umgås med barnen, men också tid att samtala själva "om vuxen-saker" som vi ibland säger, när nyfikna flickor vill veta vad vi pratar om.

Tomtebloss blir kvällens avslutning för barnen, då våra flickor inte vill "pang panga"- sa Malva igår och höll för öronen. Jag hade annars tänkt att vi kanske skulle köpt några små raketer, men då får det räcka med tomtebloss. Billigt och bra om inte annat:D

Jag får väl nöja mig med att hoppas att någon i byn som smäller av lite raketer som förra året:) Då vaknade Malva och blev lite orolig, men tyckte sen när hon fick se färgerna på himlen genom fönstret att det var ganska fint.

Mojje brukar inte bry sig märkbart, vilket är skönt. Hunden som vi hade när jag växte upp i tonåren, Pommac, var riktigt rädd för smällare och raketer. Det var till och med svårt att få ut han för att kissa på dagen på nyårsafton (det var ju tyvärr ofta några ungar som gillade att smälla då också!). När nattens firande satte igång kröp Pommac längst in under mammas säng…

Hoppas ni har någon god middag att se fram emot imorgon!

KRAM





Inga kommentarer: