God morgon. Välkommen måndag! Ny vecka, och inte vilken vecka som helst. Snart åker vi till Turkiet!:)
Sist när jag var på Ica Maxi fick jag prova nya hälsosamma flingor. Tyckte de smakade bra, så två paket åkte ner i kundvagnen. Jag brukar annars äta all bran från kellogs med lite havregryn och pumpakärnor och nån frukt/bär i. Idag blev det alltså nya havreflakes från axa. Helt ok, men det blev ingen vidare kombination med äppelsmaken och nektarin...nytt försök imorgon, kanske med äpple eller päron i:-)
16 sep. 2013
Dop avklarat. Resa till Turkiet i fokus.
Oj vad trött jag var idag. Alla spänningar i kroppen släppte väl efter dop och dopkalaset. Kanske inte så konstigt. Jag lagade all mat själv för drygt 40 personer och tårta. Det var riktigt kul, men skönt att det är över:) Nu är det Turkiet och min systers 40-års dag i siktet! Vad kul det ska bli:)
Min fina storasyster och Arvid❤
Min fina storasyster och Arvid❤
15 sep. 2013
Ädelostpaj!
Något som blev uppskattat igår på dopet var bland annat ädelostpajen som jag tillagat. Receptet:
För en paj ca 23 cm i diameter eller 16 st små engångsfolieformar.
Ingredienser
Pajdeg:
75 g smör
2,5 dl mjöl
3/4 kesella kvarg lätt
Fyllning:
50 g kvibille ädelost riven
1/2 dl grov hackad mandel
3 st ägg
2 dl grädde
1 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl riven ost
Kör ihop smör o mjöl i matberedaren till en grynig massa. Tillsätt kvarg o arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut i form. Ställ i kylen 30 min. Sätt på ugn 225 grader.
Lägg sen i riven ädelost och hackad mandel. Vispa ihop alla andra ingredienser och häll över. In i ugn i ca 20 min! Klart!
I receptet från arla skulle jag ha förgräddat pajen, men det gjorde aldrig jag, blev bra ändå! Hade dessutom pajen i mitten av ugnen och då räckte det med ca 20 min:-)
Enkel och god! Lite annorlunda med hackad mandel i, men väldigt gott ihop med ädelosten:)
För en paj ca 23 cm i diameter eller 16 st små engångsfolieformar.
Ingredienser
Pajdeg:
75 g smör
2,5 dl mjöl
3/4 kesella kvarg lätt
Fyllning:
50 g kvibille ädelost riven
1/2 dl grov hackad mandel
3 st ägg
2 dl grädde
1 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl riven ost
Kör ihop smör o mjöl i matberedaren till en grynig massa. Tillsätt kvarg o arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut i form. Ställ i kylen 30 min. Sätt på ugn 225 grader.
Lägg sen i riven ädelost och hackad mandel. Vispa ihop alla andra ingredienser och häll över. In i ugn i ca 20 min! Klart!
I receptet från arla skulle jag ha förgräddat pajen, men det gjorde aldrig jag, blev bra ändå! Hade dessutom pajen i mitten av ugnen och då räckte det med ca 20 min:-)
Enkel och god! Lite annorlunda med hackad mandel i, men väldigt gott ihop med ädelosten:)
Jag och Mojje
Kransekakan och doptårtan
Så blev det!
Kransekakan dekorerades med en twistpåse. Större delen av de understa ringarna fick delas i bitar direkt pga rasrisken!:) men den blev uppskattad av både små och stora igår efter dopet, liksom hemmagjorda tårtan (som ska likna en dopklänning:) tjejerna fick liknande tårta vid deras dop...så det blev en till Arvid med!:-)
Kransekakan dekorerades med en twistpåse. Större delen av de understa ringarna fick delas i bitar direkt pga rasrisken!:) men den blev uppskattad av både små och stora igår efter dopet, liksom hemmagjorda tårtan (som ska likna en dopklänning:) tjejerna fick liknande tårta vid deras dop...så det blev en till Arvid med!:-)
14 sep. 2013
Idag är det dop för Arvid!
13 sep. 2013
Fri!!!
Phu!
Tror jag sitter här en stund och vilar. Helt slut i fötter och ben. Har stått upp i köket sen 6 i morse...7 pajer (3 sorter) och en stoooor tårta för 40 personer...nu ska det bar handlas lite till av det ena och andra. som sagt, det är dop för Arvid imorgon. Blir snart avlöst av Johan. Tack gode...måste få lämna detta hus! Flickorna är lugna och leker nu, men så har det inte varit längre stunder. Bråk och bus när mamma lagar mat i köket...hm. Detta tjat om godis gör mig galen!!!
<
<
Trevligt på posten: nytt fat:-)
Igår kom äntligen fatet jag beställt. Gratis! Min man fick ett sånt kort som man sen går in på nätet och väljer mellan x antal grejer. När jag skulle beställa gick det inge vidare. Jag fick meddelande att kortet redan var använt?! Mailade och frågade varför. Hm...visade sig att kortet gick ut sista juni:( men! Nu var de så himla schysta att de förlängde kortet och jag kunde beställa vad jag ville!:) tack presentkortofsweden!
Flickorna vart väldigt besvikna, för vi sa att vi trodde det var något till dem (Bamse-väska o t-shirt som de ska ha i Turkiet)....hoppas det kommer snart!?
Flickorna vart väldigt besvikna, för vi sa att vi trodde det var något till dem (Bamse-väska o t-shirt som de ska ha i Turkiet)....hoppas det kommer snart!?
Projekt: kransekakan
För tredje gången i mitt liv, försökte jag mig igår kväll på en så kallad kransekaka. Det är ett norskt påfund. Min farfar var från Norge, så denna kaka gjorde alltid min fina farmor till olika högtider. Tyvärr gick hon bort för drygt 1,5 år sen.
Man lägger 0,5 kg mandlar i uppkokat vatten. Skalar och maler sen i matberedare med florsocker (0,5 kg) och 3-4 äggvitor. Sen spritsar man massan enligt bilderna i speciella formar. De köpte jag en gång i Norge. Vet inte om de finns att köpa i Sverige, men de går säkert att hitta på nätet.
Det är lite meck med detta. Jag tror jag kanske hade kakan lite för kort tid i ugnen. Den blev så mjuk, kanske jag hade behövt mer florsocker i. Min smet blev ganska blöt. Tror jag ska låta torka de skollade mandlarna mer noggrannt nästa gång.
Jag kommer dekorera kakan med kolor från en twistpåse (precis som farmor❤) liksom jag la en bulle längst in i kakan - "så den inte torkar" sa alltid farmor:) huruvida det är så eller inte, tänker jag inte chansa på. Jag gört bara!:D
Då dopet är imorgon, valde jag att plocka ner ringarna o lägga dem i kylen..det såg nämligen ut som rasrisk! Hehe...blev inte supersnygg, men god!
Bild på slutresultatet imorgon!
Man lägger 0,5 kg mandlar i uppkokat vatten. Skalar och maler sen i matberedare med florsocker (0,5 kg) och 3-4 äggvitor. Sen spritsar man massan enligt bilderna i speciella formar. De köpte jag en gång i Norge. Vet inte om de finns att köpa i Sverige, men de går säkert att hitta på nätet.
Det är lite meck med detta. Jag tror jag kanske hade kakan lite för kort tid i ugnen. Den blev så mjuk, kanske jag hade behövt mer florsocker i. Min smet blev ganska blöt. Tror jag ska låta torka de skollade mandlarna mer noggrannt nästa gång.
Jag kommer dekorera kakan med kolor från en twistpåse (precis som farmor❤) liksom jag la en bulle längst in i kakan - "så den inte torkar" sa alltid farmor:) huruvida det är så eller inte, tänker jag inte chansa på. Jag gört bara!:D
Då dopet är imorgon, valde jag att plocka ner ringarna o lägga dem i kylen..det såg nämligen ut som rasrisk! Hehe...blev inte supersnygg, men god!
Bild på slutresultatet imorgon!
12 sep. 2013
Ny butik i stan!
Visserligen öppnade Emma Clara (butiksägaren) denna butik i mars i år (men då var jag ju aldrig på stan, satt i rullstol o kunde knappt gå).
Vilken härlig butik! Bara namnet i sig är ju helt fantastiskt: glad! -lekfull inredning. Jag hitta en plåtburk som det står godis på. Blev förälskad i den direkt:). Den blir perfekt att "gömma" barnens godis i. Såg en massa annat fint också! Dit kommer jag snart gå igen till och lyxshoppa!
Vilken härlig butik! Bara namnet i sig är ju helt fantastiskt: glad! -lekfull inredning. Jag hitta en plåtburk som det står godis på. Blev förälskad i den direkt:). Den blir perfekt att "gömma" barnens godis i. Såg en massa annat fint också! Dit kommer jag snart gå igen till och lyxshoppa!
11 sep. 2013
Milstolpe och viktminskning!
Tjohoo!!! Vilken lycka idag! Vågen visade på 82 (och några hundra gram, men skitsamma. En ny siffra bakom första är så jäkla gött!) Det gav mig rejäl boost! Har precis klarat jogga 3 km (med vagn o hund som ska pissa titt som tätt:D) jippi! Ingen foglossningskänsla eller smärta (bara flås o lite mjölksyra;)
Nu kör vi!
Tre pyjamasbyten på en natt!?
Jag blir galen. Vad gör jag för fel när jag sätter på blöjan?! Eller är det bara så att killar kissar ner sig lättare? Jag kan inte påminna mig om att jag bytt pyjamas på tjejerna så här ofta när de var bebisar?! Tre gånger denna natt! Suck och stön. Tur att han är så söt:) de där gosiga bebisbenen är underbara och fötterna! Mmmm....bebismys!❤(men är nu helt slut)
10 sep. 2013
Vilken god kycklingrätt!
Den här rätten kommer vi göra igen! Hitta receptet på bloggen: matplatsen rätten kallas flämtande uttern!:D hihi hur det namnet kom till vet jag inte?!:) snarare flämtande paprikan o minimajsen, som man steker i smör och socker! Gott blev det som tusan. Barnen åt massor, och det är bra betyg.
Ingredienser:
4-5 kycklingfiléer
1 röd paprika
En burk minimajs
1 dl mango chutney
1 tsk curry
1,5 tsk sambal oelek
2 vitlöksklyftor
3 dl grädde
Stek kycklingfiléerna som du skurit i mindre bitar o krydda med salt och peppar. Lägg i form.
Stek den hackade röda paprikan och minimajsen i smör och socker. Jag gjorde det tills paprikan blev lite mjuk.
Häll över på kycklingen.
Vispa grädde. I med kryddor, hackad vitlök och rör om. Häll över i formen och in i ugnen 225 grader i 25-30 min. Vi åt råris och grönsallad till. Mumma!!!
Ingredienser:
4-5 kycklingfiléer
1 röd paprika
En burk minimajs
1 dl mango chutney
1 tsk curry
1,5 tsk sambal oelek
2 vitlöksklyftor
3 dl grädde
Stek kycklingfiléerna som du skurit i mindre bitar o krydda med salt och peppar. Lägg i form.
Stek den hackade röda paprikan och minimajsen i smör och socker. Jag gjorde det tills paprikan blev lite mjuk.
Häll över på kycklingen.
Vispa grädde. I med kryddor, hackad vitlök och rör om. Häll över i formen och in i ugnen 225 grader i 25-30 min. Vi åt råris och grönsallad till. Mumma!!!
Dags att inreda flickornas rum!
Kan dagen starta bättre?
Sover?
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)